Assalamualaikum.. Salam Ukhwah Fillah

Friday, February 18, 2011

15 Signs You mean to be Soulmate..

 1) You tell him things that you don't tell anyone
2) Let him see in moments of your weaknesses
3) You respect him
4) You want him to meet your parents
5) You can imagine your future together
6) You are not afraid to disagree with him
7) you want to work out your major difference
8) You laugh and cry together
9) You are surprisingly and amazingly attract to him
10) It's okey to be quiet with him
11) You feel like yourself around him
12) You need him the right amount
13) You don't feel too jelous
14) You feel like he make you a better person
15) He just get you



Rujukan : Kaunselor Peers : EN. Din ( Talk Peers on 16 February 2011)

Thursday, February 17, 2011

15 Signs You mean to be Soulmate..

 1) You tell him things that you don't tell anyone
2) Let him see in moments of your weaknesses
3) You respect him
4) You want him to meet your parents
5) You can imagine your future together
6) You are not afraid to disagree with him
7) you want to work out your major difference
8) You laugh and cry together
9) You are surprisingly and amazingly attract to him
10) It's okey to be quiet with him
11) You feel like yourself around him
12) You need him the right amount
13) You don't feel too jelous
14) You feel like he make you a better person
15) He just get you

Wednesday, February 16, 2011

Alhamdulillah..

Alhamdulillah..
Dah dapat tempat praktikal..

dekat johor plak 2..
sangat jauh daripada kampung halaman yang dekat kelantan ..
Mula-mula nak apply kat Felda kat KL, sebab dalam kepala saya, tak nak audit firm, ntahla, xde reason utk xnak pergi audit firm..

Namun, waktu nak aplly Felda 2, rase macam prosedur dia susah sangatla..
Saya, bersama farah ( my twin), akhirnya berpatah arang untuk nak apply kat felda, bayangkan, nak hantar resume pun masalah, bile coll pun macam susah jg, tambah tambah nak kena pergi interview..
Dalam hati ni terdetik.. "Macam xde rezeki je untuk dapat kat Felda ni.. "
Namun, dalam hati ni xputus-putus berdoa agar tuhan tunjukkan kebenaran, manakah tempat yang paling sesuai untuk diri ini menimba ilmu dekat tempat praktikal..

Selang keesokannya, Farah dapat tahu daripada kawan dia yang ada tempat praktikal dekat johor yang bagi tempat penginapan sekali dekat company tu..
Apalagi, saya terus setuju.. saya tak pernah buat keputusan memgejut, namun dalam hati ini kuat mengatakan InsyaAllah, ada rezeki, dapatlah training dekat company ni, namun xnak terlalu berharap sangat, takut xdapat..


Mula-mula, memang nak minta kat shah alam, pas2 tukar, nak minta kat KL, pastu tukar nak minta kat Kedah, memang keputusan untuk nak apply tempat praktikal 2, main suka hati je,, yang pasti xnak audit firm..

Namun, akhirnya, saya dapat position auditing (external auditing mungkin) dekat sebuah Audit Firm dekat Johor..(dulu saya xsuka johor) Dah lah xpernah sampai kat Johor, tapi xpelah, ada family abang kat sana, boleh juga tolong tengokkan..

Apa-apapun, saya sangat bersyukur sebab dan dapat confirmation buat practical training dekat Skudai Parade kat Johor, teman teman saya masih menunggu jawapan daripada company yang diorang minta, semoga segala urusan kami dipermudahkan olehNya, insyaAllah, amin..

Pesanan buat diri sendiri, semoga dapat melakukan yang terbaik dekat tempat praktikal nanti, semoga banyak input yang boleh dipelajari sebelum meniti alam pekerjaan yang sebenar, InsyaAllah..

"Kadang kadang apa yang kita rasakan yang terbaik buat kita, adalah yang terburuk buat kita dan apa yang kita rasa terburuk buat kita sebenarnya adalah yang terbaik buat kita, tepuk dada, tanyalah iman,"


Tuesday, February 15, 2011

Keluarga 69 (2)

- My Lovely Mother @ Mak - Halimah bt. Mat Jusoh

Mak adalah wanita yang paling aku kagum kat dunia ni.. mak adalah wanita yang penuh kelembutan dalam mendidik kami 14 adik beradik. Sangat susah nak cari ibu yang ada anak ramai zaman sekarang ni. Aku masih ingat kat sekolah, waktu cerita pasal adik beradik je, pasti ada yang bertanya 2 kali pasal jumlah yang sebenar, betulla 14 adik beradik sejati, Alhamdulillah. Aku sangat bangga dan bertuah dapat hidup dalam sebuah keluarga yang besar dan harmoni..

Mak jarang marah kami adik beradik. Walau mak nak marah sekalipun, tak nampak mak macam marah. Sebolehnya emak akan memaniskan muka dan sentiasa tersenyum. Mak orang yang sangat kuat bekerja. Mak boleh buat banyak kerja dalam satu masa. Memasak, membasuh baju, mengemas, dan macam-macam lagi. Aku sangat kagum dengan mak, mak jarang kenal erti penat dan lelah. Time balik cuti raye, lagila mak tak duduk diam, pasti ada je juadah yang enak untuk dijadikan hidangan anak2 dan cucu. Anak ramai, 14 orang, mestilah ada banyak  perangainya.. tapi, mak tak pernah mengeluh, walau penat macammana pun, mak akan lakukan yang terbaik buat anak2. Kehidupan mak yang telah kehilangan ibu sejak kecil dan bapa yang berkahwin lain mengajar emak erti kehilangan kasih sayang. Oleh itu, sebolehnya, mak akan cuba lakukan yang terbaik membahagikan kasih sayang untuk 14 anak-anaknya. Mak kahwin sejak usia mak 16 tahun. Sangat muda, tapi mak berjaya menggalas tanggungjawab yang berat dalam mendidik anak2.  

Dulu,bilik aku sebelah bilik mak. Pernah jugala aku dengar mak bercerita hal anak2 dekat we. We kan jarang ada kat rumah, so, mak ceritala apa yang berlaku sepanjang we takde kat rumah. Aku sangat kagum dengan mak sebab mak we selalu berterus terang antara satu sama lain. Mungkin itulah sebab we sangat sayangkan mak. Mak pernah pergi jaga cucu kat kl, terpaksa tinggal we kat kampong sekejap, tapi aku tengok we tak ceria. Memang we xleh berenggang dengan mak, betapa kuatnya kasih sayang antara we dengan mak.
Mak, wanita yang selalu dirindui oleh anak-anak dan cucu. Sifat penyayang, sabar, penuh kelembutan menggamit kami untuk pulang ke kampong halaman. Mak, we love u so much..

 Moga mak akan berada dalam lindunganNya sentiasa, insyaAllah, amin..

Keluarga 69

- My Lovely Father @ We - Wan Sulaiman b. W. Husin

We, insan yang sangat cekal dan tabah dalam menghadapi liku-liku hidup. Ketegasanmu mengajar kami erti kehidupan. Setiap waktu, pasti ada nasihat dan teladan yang ditunjukkan pada kami adik beradik. We sangat sayangkan mak. We tak boleh berenggang dengan mak.. Walaupun jarak usia suami isteri adalah 8 tahun, namun atas dasar cinta, kasih sayang, pengorbanan, sikap berterus terang telah mengutuhkan rasa cinta yang telah dibina sejak 40 tahun yang lalu. Dulu, dirimu sangat tegas dengan anak-anak, tentang didikan agama, tambah-tambah, we juga telah menjadi guru mengaji kami.. walaupun kerja sebagai tukang gunting rambut dari pagi sampai petang, tapi ia tidak mengekang we dari mengajar kami mengaji. Aku  masih teringat saat2 mengaji Al-Quran dulu. We pasti akan memegang rotan. Ouish.. seramla juga, tapi sebab rotan tu juga, kami jadi cepat belajar Al-Quran. Alhamdulillah, usia yang agak muda, aku telah khatam Al-Quran sebab aku start belajar mengaji awal juga.. Kami adik beradik dulupun diwajibkan sembahyang berjemaah subuh dan maghrib dulu..

mm.. aku masih ingat, we pernah accident.. teruk kaki ayah luka. Tapi, ada peristiwa yang meruntun hati kami adik beradik.. we accident sorang-sorang. Terlanggar lembu kalau tak silap. Waktu we accident we baru balik dari pasar malam. we beli buah mangga untuk kami adik beradik.. waktu accident, ayah macam tak sedar dia accident. Luka di kaki tak terasa sakit. Perkara yang ada di kepalanya hanyalah buah mangga yang jatuh bertaburan atas jalan raya.. we pungut satu-satu untuk kami adik beradik. we masih ingatkan kami walaupun kakinya tengah berdarah.. waktu we pungut mangga, ada kereta pak sedaraku melintas di tepi jalan. Pak cik ku terkejut tengok keadaan we, pak cik bawa pergi hospital, lepas tu baru we sedar yang kakinya berdarah..

We, insan yang yang paling aku kagum. Walaupun sekadar tukang gunting rambut, namun berkat penat jerih we mendidik kami adik beradik, ramai anaknya yang menjadi guru serta ramai yang masuk university, Alhamdulillah, pengorbanan untuk anak-anak berbaloi.. Setelah hampir berpuluh tahun menjadi tukang gunting rambut, akhirnya we telah bersara. We duduk rumah dengan mak. Sentiasa menjadi penghuni surau yang setia. Sebolehnya, we akan pergi cukup 5 waktu solat berjemaah di surau.

 We.. I love u so much… Moga dirimu akan sentiasa dalam rahmatNya, amin..





Friday, February 4, 2011

My Lovely books

1) Solat - Kesannya ke atas iman dan nafsu
2) Remaja Islam - Kembali pada pemikiran Al-Quran dan Sunnah
3) Dasyatnya Qiamullail
4) Bila Allah menduga kita
5) Rahsia di sebalik 7 hari
6) Tawajuh Cinta
7) Senjata Ghaib
8) Ya Allah, aku tidak layak untuk syurgaMu, namun aku juga takut azab nerakaMu
9) Perubatan Islam Menangkis kejahatan Makhluk Halus
10) Berubah sebelum rebah
11) Panduan lengkap ibadah solat
12)Wanita mukminah wanita telatan pembuka pintu syurga
13) Bina visi dan misi anda
14) 99 Asma ul Husna
15) La tahzan
16) Jadilah wanita yang paling bahagia

Tika itu..

Ku memandang raut wajah tuamu
Tatkala berpisah
Hati sentiasa gelisah
Adakah kita akan bertemu lagi?
Adakah ini yang terakhir?
Adakah waktu akan berhentii?

Bait2 pertanyaan menyesak kepalaku
Lantas, adakah aku aku sudah bersedia?
Terlalu banyak memori suka dan duka
Pengorbanan, cinta, kasih sayang
Bersatu menggamit kalbu
Bersediakan diriku?

Dalam meniti usia emas
Hati ini makin sayu
Penat lelah makin terasa
waktu berputar semakin terasa
akan sampai saat waktu itu..
Ku lemah memikirkan ia

Terlalu banyak inginku capai
Terlalu banyak inginku buat dikau bahagia
Inginku jadi anak yang solehah
menggalas tanggungjawab yang belum tertunai
menolongmu di hari muka
walaupun tak sebening kasih ibu ayah
akan ku cuba lakukannya

Ya tuhanku
Berikanlah hamba kekuatan
dalam menghadapi ketentuanMu
Ku doakan agar kedua ibu bapaku
akan sentiasa dipanjangkan usia
dimurahkan rezeki
diampunkan segala dosa
serta akan dergolong dalam kalangan
orang-orang yang beriman
amin, ya Rabbal A'lamin..

ikhlas dari anakmu..